ΕΡΛIΧΙΩΣΗ/ERLICHIOSIS

ΕΡΛIΧΙΩΣΗ 

Ασθένεια που οφείλεται στον μικρoργανισμό  ehrlichia, που πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα του αίματος και σταδιακά τα καταστρέφει.  Είναι δυνατόν να προσβάλλει οποιοδήποτε σκυλί. Ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι στη νόσο είναι τα γερμανικά ποιμενικά, τα Ντόμπερμαν,  τα Κόλεϊ, τα νεαρά ζώα καθώς και αυτά που ήδη νοσούν από άλλη ασθένεια όπως το καλα-α-ζάρ.

ΜΟΛΥΝΣΗ

Συναντάται σε όλο τον κόσμο, όπου αφθονούν τα τσιμπούρια. Oι λοιμώξεις προκαλούνται μετά από δαγκώματα κροτώνων, τσιμπουριών. Δεν αποκλείεται όμως, να συμβεί μέσω των μεταγγίσεων αίματος.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ-ΣΤΑΔΙΑ

Εμφανίζεται συνήθως το καλοκαίρι, που τα τσιμπούρια είναι δραστήρια. Τα συμπτώματα της εμφανίζονται τις πρώτες βδομάδες της μόλυνσης (οξεία φάση). Για μερικούς από τους σκύλους που έχουν μολυνθεί θα ακολουθήσει η υποξεία φάση και τελικά η χρόνια φάση, οπότε η ασθένεια κρίνεται επικίνδυνη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

Πυρετός, λήθαργος, απώλεια της όρεξης, απώλεια βάρους, ανώμαλη αιμορραγία (ρινορραγία, αιμορραγία κάτω από το δέρμα, μώλωπες), διόγκωση των λεμφαδένων, διόγκωση σπλήνα, πόνος και δυσκαμψία (λόγω αρθρίτιδας και πόνου στους μύες), βήχας, πιθανός έμετος, διάρροια, φλεγμονή του οφθαλμού, νευρολογικά συμπτώματα, όπως έλλειψη συντονισμού, κατάθλιψη, παράλυση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

Οι εξετάσεις αίματος δείχνουν συνήθως τη μείωση στον αριθμό των αιμοπεταλίων και κάποιες φορές τη μείωση των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων ή/και αλλαγές στα επίπεδα της πρωτεΐνης στο αίμα. Γενικά, ένας συνδυασμός εξετάσεων, τα συμπτώματα και το ιστορικό του ζώου οδηγούν τελικά στη διάγνωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τετρακυκλίνη και δοξυκυκλίνη. Ο αριθμός των αιμοπεταλίων αρχίζει να αυξάνεται εντός 48 ωρών από την έναρξη της θεραπείας και επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα εντός 14 ημερών. Τα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα αλλά απαιτείται η συνέχεια της θεραπείας για αρκετές εβδομάδες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι πολύ χαμηλός, μπορεί να πραγματοποιηθούν μεταγγίσεις αίματος.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η πρόληψη συνδέεται στενά με την πρόληψη στην αντιμετώπιση των τσιμπουριών. Απαιτείται ο καθημερινός έλεγχος του σκύλου για τσιμπούρια. Τα αντιπαρασιτικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αντιμετώπιση των τσιμπουριών.

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω των εξής τρόπων.

Inbox στην σελίδα του FACEBOOKStrayCare.gr Αδέσποτη Φροντίδα

e-mail: infostraycare@gmail.com

ή δείτε ΕΔΩ

straycare_logo StrayCare.gr Αδέσποτη Φροντίδα

StrayCare.gr © 2018 | All Rights Reserved | Developed by Nick Nikitas