Μόρβα - Νόσος Carre / Carre's Disease
Μία από τις πιο θανατηφόρες ιογενείς ασθένειες σκύλων με ποσοστό θνησιμότητας που φτάνει το 90%.
ΜΟΛΥΝΣΗ
Mπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά όπως οι ρινικές, οφθαλμικές εκκρίσεις, τα κόπρανα και τα ούρα καθώς και μέσω της τροφής κ του νερού εφόσον έχουν μολυνθεί.
ΣΤΑΔΙΑ
Ο πυρετός μπορεί να εμφανιστεί σε 3 – 6 ημέρες μετά τη μόλυνση. Η μόρβα συχνά προκαλεί λοίμωξη στους νευρικούς ιστούς. Εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, μολύνει το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το ουρογεννητικό, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα οπτικά νεύρα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Μοιάζουν με εκείνα της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας (τύφος). Εμετός, διάρροια, ανορεξία, υπνηλία, κατήφεια, ρινικό έκκριμα, επιπεφυκίτιδα. Πιθανά είναι τα συμπτώματα αναπνευστικής νόσου όπως δύσπνοια, βήχας, πνευμονία. Κύριο χαρακτηριστικό όμως είναι η προσβολή του νευρικού συστήματος με συμπτώματα όπως εγκεφαλίτιδα, αταξικό βάδισμα, χωλότητα οπισθίων άκρων, τρέμουλο του κεφαλιού και του πίσω μέρους του κορμού, μερική ή γενική παράλυση και τελικά ακολουθεί η απώλεια του σκύλου. Συχνά μολυσμένοι σκύλοι παρουσιάζουν επιληπτικά επεισόδια. Τα νευρολογικά συμπτώματα ίσως αργήσουν να εμφανιστούν, ωστόσο σηματοδοτούν τη μη αναστρέψιμη πορεία της νόσου.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία. Σε αρχικό στάδιο προτείνεται η χορήγηση αντιβιοτικών, ορών, ενισχυτικών του οργανισμού και γενικότερα υποστηρικτική αγωγή, αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος για όλες τις ηλικίες των σκύλων και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Λανθασμένη είναι η αντίληψη πως τα ηλικιωμένα σκυλιά δε χρειάζεται να εμβολιάζονται καθώς η μόρβα προσβάλει και τα ηλικιωμένα ζώα προκαλώντας με έντονα νευρικά συμπτώματα και τελικά το θάνατο. Παράλληλα, τα κουτάβια σε ηλικία 3-6 μηνών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμο να μην έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα μέχρι να ολοκληρωθεί το εμβολιακό τους πρόγραμμα.
Ενα βίντεο αφιερωμένο στον BENZIE μας που “έφυγε” από μόρβα.
Αξίζει να το δείτε.
https://www.youtube.com/watch?v=40y4lgw70MU
Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω των εξής τρόπων.
Inbox στην σελίδα του FACEBOOK : StrayCare.gr Αδέσποτη Φροντίδα
e-mail: infostraycare@gmail.com
ή δείτε ΕΔΩ