Ο ιός του AIDS της γάτας (FIV)

Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας (FIV)……

Μοιάζει με τον ανθρώπινο ιό της ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ωστόσο, ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει αν έρθει σε επαφή με μολυσμένη από τον ιό γάτα.

 

Συμπτώματα:

  • Κατά τις πρώτες εβδομάδες της μόλυνσης (1ο στάδιο) μπορεί να παρατηρηθούν: πυρετός, πυρετός, κατάπτωση, γαστρεντερικές διαταραχές, στοματίτιδα και πρήξιμο των λεμφαδένων.

  • Μετά από αυτό το στάδιο, η ασθένεια παραμένει ασυμπτωματική συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα-χρόνια.

  • Αν η γάτα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νόσου παρατηρούνται συμπτώματα όπως: απώλεια βάρους, μόνιμη διάρροια, ουλίτιδα ή στοματίτιδα, χρόνια αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα και λεμφαδενοπάθεια. Σπανιότερα μπορεί να εμφανίσει προβλήματα συμπεριφοράς (προσβολή του νευρικού συστήματος), φλεγμονή των ματιών και νεφρική νόσο.

Διάγνωση:

Υπάρχει ειδική εξέταση αίματος, κατά την οποία ερευνάται αν η γάτα έχει αναπτύξει αντισώματα για τον ιό. Ο γιατρός συστήνει το τεστ να επαναληφθεί μετά από 2-4 μήνες, καθώς αν η μόλυνση είναι πρόσφατη, ο οργανισμός δεν θα έχει προλάβει να παράξει αντισώματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εξέταση αυτή γίνεται σε γάτες άνω των 6 μηνών, αφού με το θηλασμό η μαμά περνάει στα μωρά τα αντισώματα για τον ιό και άρα τα αποτελέσματα βγαίνουν πάντα θετικά.

 

Θεραπεία:

Δυστυχώς, έως σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό. Ωστόσο, στόχος της θεραπευτικής προσέγγισης είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης της γάτας ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την όποια μόλυνση από κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Γι΄αυτό το λόγο, οι γάτες που είναι θετικές στο ιό του AIDS, ιδανικά πρέπει να ζούν σε σπίτι, προστατευμένες, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

 

Μετάδοση:

Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας πεθαίνει εντός λίγων ωρών έξω από το σώμα της γάτας, συνεπώς, η μόλυνση μέσω ρούχων ή άλλων αντικειμένων είναι σπάνια. Κύριος τρόπος μετάδοσης της ασθένειας θεωρείται το σάλιο. Ένα δάγκωμα μπορεί να είναι αρκετό για τη μετάδοση του ιού. Επίσης, η μόλυνση είναι πιθανό να προέλθει και από την σεξουαλική επαφή ενώ πιθάνη είναι και η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στα μωρά της.



Η γάτα μου είναι φορέας του FIV…..

Σε αυτή την περίπτωση, η γάτα πρέπει να στειρωθεί (είτε είναι θηλυκή είτε είναι αρσενική) και να παραμένει σε εσωτερικό χώρο ώστε να προστατεύεται από τις ασθένειες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Συστήνεται επίσης, ο τακτικός εμβολιασμός για την Πανλευκοπενία, τον Ερπητοϊό και Καλυκοϊό, έλεγχο των ψύλλων για να περιοριστεί η μόλυνση από αιμοπαράσιτα που προκαλούν αναιμία (Haemobartonella felis), απαγόρευση κατανάλωσης ωμού κρέατος λόγω αυξημένου κινδύνου στην Τοξοπλάσμωση (Toxoplasma gondii), αντιπαρασιτική θεραπεία κατά των ενδοπαρασίτων (σκουληκιών) και γενικά έλεγχο της γάτας για μετάδοση ζωοανθρωπονόσων.

 

Μην απορρίψεις μία γατούλα μόνο και μόνο επειδή είναι θετική στο ιό του AIDS της γάτας… Σε έχει ανάγκη.

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω των εξής τρόπων.

Inbox στην σελίδα του FACEBOOKStrayCare.gr Αδέσποτη Φροντίδα

e-mail: infostraycare@gmail.com

ή δείτε ΕΔΩ

straycare_logo StrayCare.gr Αδέσποτη Φροντίδα

StrayCare.gr © 2018 | All Rights Reserved | Developed by Nick Nikitas